Niko ( Mats )


fiogf49gjkf0d
Lieve mensen,

Allereerst dank en complimenten voor het goede werk dat jullie met zijn allen doen! Mede door de zorg en aandacht die gegeven wordt bij de adoptieprocedure hebben wij besloten om een hond via jullie stichting te adopteren. Het is goed om te zien dat met deze werkwijze, het welzijn van het dier voorop staat.
Omdat ik een klus- en servicebureau heb voor senioren, waren mijn vrouw en ik op zoek naar een niet al te grote hond met een prettige omschrijving die geschikt was om mee te nemen naar klanten tijdens de uitvoer van klussen. Na lang zoeken op allerhande sites vonden wij via DZG Niko J. Hij zat al 1,5 jaar in zuid Spanje te wachten op een goed tehuis. John Wijsman was zo goed om samen met een andere vrijwilliger met de auto en aanhanger een aantal honden op te halen uit zuid Spanje. Chapeau daarvoor, want het is een hele opgave om in 4 dagen tijd heen en weer terug te rijden met een aantal honden.

Wij hebben de hond Mats genoemd, mede omdat ik ook Nico heet. Het frappante is dat de wij de betekenis achteraf opgezocht hebben en de naam Mats is Noors en betekend “geschenk van God”. Een klant van mij wist mij ook te melden dat de naam in het Indonesisch “vriend” betekend. En nu wij Mats een aantal weken in huis hebben, kunnen wij met veel genoegen melden dat deze kanjer zijn naam eer aan doet!
Na vier dagen zijn wij bij de dierenarts geweest en hij gedroeg zich daar keurig en rustig. In Spanje was Mats op 6 jaar geschat en hier zei de dierenarts dat hij eerder 4 jaar was dus wij kunnen nog twee jaar langer plezier beleven aan hem!
Hij is makkelijk in de omgang, pakt snel bedoelingen op, luistert goed, kan zich goed ontspannen en is zo te merken zeer content. Hij vind het heerlijk om lekker te rennen in het bos en is op het strand helemaal enthousiast. Het is een feest om hem zo enthousiast te zien en hond te zien zijn. Blaffen doet hij alleen als hij andere honden tegenkomt die hij als competitie ervaart en als hij heel blij is. In de omschrijving stond dat Mats goed met andere honden overweg kon maar daar heeft hij toch wel wat moeite mee. Hij benaderd ze omzichtig of gaat ze gewoon uit de weg. Hij heeft wat meer tijd nodig om zich zelfverzekerd genoeg te voelen. Wij gaan daar aan werken.
Vrijwel vanaf het begin heb ik Mats meegenomen op klus en iedere klant is weg van hem. Hij gedraagt zich rustig en vind het heerlijk om samen met mij op klus te gaan. Als ik de voordeur open doe om weg te gaan staat hij al bij de zijportier van de auto te wachten om in de bench getild te worden. Maar hij kan natuurlijk niet altijd mee en een paar uur thuis blijven gaat dan gelukkig heel goed. Zijn mand is zijn veilige plek en daar slaapt hij gewoon ’s nachts in maar van onweer is hij bang en wordt dan onrustig. Hij kwam laatst midden in de nacht zelfs naar boven om bij ons te kunnen zijn. Dat wordt dus ook een puntje van aandacht in de training. Qua eten is hij niet erg gecharmeerd van brokjes dus het was uitzoeken bij de diervoedingwinkel wat hij wel lekker vond. Allerlei zakken opengemaakt maar brokken moet hij dus leren eten. Zijn favoriete eten zijn toch wel de plakken voedsel van Duck, de schijfjes van Energique en gekookt kipvlees of stukjes hart (wat hij ook heeft leren eten). Het eten van hem is dan schrokken en dat zal wel een overblijfsel zijn van zijn zwerversbestaan en asielervaring. Een lekker runderbotje van de slager vind hij ook niet te versmaden en met een oefening heb ik heb hem zover gekregen dat hij nu toestaat dat ik gewoon het bot af kan pakken zonder dat hij agressief wordt.

Kortom: Mats is hier dus goed op zijn plaats en wij zijn heel blij met hem !

Succes voor alle vrijwilligers en een hartelijke groet vanuit Soest.
Nico en Anna de Niet
   
Klik en help ons helpen