Elli


fiogf49gjkf0d
In 2012 maakten we een reis met eindbestemming Griekenland. Gedurende de maand die we in Griekenland verbleven, werden we iedere dag geconfronteerd met honden en katten die onder erbarmelijke omstandigheden op straat moesten zien te overleven. Terug in Nederland besloten we honden uit het buitenland te gaan adopteren. Begin maart 2013 zijn Tijger en Neus, allebei uit Spanje, bij ons komen wonen. Na een aantal maanden hebben we besloten om nog een derde hond te adopteren. Deze keer werd het een hond uit Griekenland. We hebben Elli (geschat anderhalf jaar) van het Griekse eiland Zakynthos op basis van haar beschrijving en de foto’s willen opnemen in onze thuissituatie. Over Elli stond dit op de site van DZG te lezen: “Elli werd gevonden in de school waar ze elke dag heenging om met de kinderen te spelen. Helaas klaagden sommige ouders bij de schooldirecteur en dreigden Elli neer te schieten als ze niet snel verdween. Nu zit ze in een opvanggezin tot een permanent huis gevonden wordt. Nou ja opvang, ze verblijft in de tuin en dan ook nog vastgebonden en alleen. Ze is zo blij mensen te zien, ze houdt niet op met kwispelen.” Op 6 augustus 2013 hebben we Elli opgehaald uit Almere, waar ze een nacht geweest is na haar reis met het vliegtuig uit Griekenland. De ontmoeting met onze andere twee honden verliep goed. We hebben haar de Griekse meisjesnaam Chara gegeven, wat blijdschap, ‘met vreugde’ betekent. Ze kwispelt namelijk altijd met haar gecoupeerde staartje als ze je ziet. Het verhaal van Elli werd later bevestigd door een medewerkster van het Zakynthos Animal Welfare Fund (ZAWF ). Toen Elli op het schoolplein aangetroffen werd, vertelde ze, was ze mager en dorstig. Ouders van de kinderen wilden het hoofd van de school aanklagen, waarop het hoofd van de school ZAWF inschakelde en Elli ondergebracht werd bij een opvanggezin. Ze was daar erg ongelukkig omdat ze vastgebonden zat – er was geen omheining –, ze verveelde zich en at veel. Gelukkig ging deze medewerkster enkele keren per week met haar wandelen.
 
Elli mocht vorig jaar bij ons een nieuwe start maken als Chara. Het is duidelijk een hondje met een verleden. Gelukkig hebben we haar vertrouwen kunnen winnen door veel liefde te geven en door haar de ruimte te geven om zichzelf proberen te worden. Chara is een heel aanhankelijk, gevoelig en zacht hondje. Ze eet graag en lijkt daar toch wat op gefixeerd te zijn. Daarnaast drinkt ze nog veel water. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de omstandigheden destijds in Griekenland. Omdat ze nog steeds niet zindelijk is en steun en veiligheid zoekt bij ons, hebben we hulp gezocht bij een gedragsdeskundige. We hebben hiertoe besloten om Chara evenwichtiger en gelukkiger te laten worden. Het plan voor de komende tijd is om in te zetten op het vergroten van het zelfvertrouwen van Chara en haar zelfstandigheid. Een feest zijn voor haar zijn de maaltijden, het lekkere hapje ’s avonds, de wandelingen en om mee te mogen in de auto. Ze zit dan als een koningin te genieten van de rit en volgt alles onderweg. Echter, het allerbelangrijkste voor haar is het vertrouwen en de liefde die we haar geven.
Onze roedel bestaat nu uit drie honden: Neusje Hera, Týr en Chara. Destijds hoopten we dat Neusje Hera en Týr met elkaar zouden gaan spelen, het bleek een valse hoop te zijn. Gelukkig hebben Týr en Chara in elkaar speelkameraadjes gevonden.
Chara wordt twee keer per jaar verzorgd bij een hondentrimsalon. De laatste keer is ze samen met Týr naar de trimsalon geweest.
Chara heeft al vele harten van mensen gestolen. En wij prijzen ons gelukkig dat we Chara in ons midden mogen hebben. Ze woont nu een jaar bij ons en haar blijdschap en aanhankelijkheid zijn voor ons een grote vreugde en we hopen dat ze na de therapie-spelletjes wat meer rust en zelfvertrouwen in haar leven krijgt, want dat gunnen we haar zo!

08-08-2014
Pieter Dun en Freek Abma
 


   
Klik en help ons helpen