Opvangcentrum Sofia - BulgarijeInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Sofia - Bulgarije

 
fiogf49gjkf0d
 
 
St. Dierenhulp kreeg de vraag om samen te werken met een jonge organisatie in Bulgarije, Pet Sisters. In Bulgarije zijn ontzettend veel zwerfdieren, honden en katten. Weinig eigenaren steriliseren hun honden en/of katten. Puppy’s en kittens worden bij het vuilnis gegooid of op straat, in de omgeving van een snelweg of op plekken waar niemand woont. Een puppy kan worden weggegeven aan iemand die hem/haar aan de ketting legt en dit dan voor zolang de hond leeft. We spreken dus van heel lange jaren.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vijf dames hebben in 2015 een organisatie opgericht, Pet Sisters. De naam “pet” vertaald uit Engels is “huisdier” maar vertaald uit het Bulgaars is het “vijf”. De naam heeft eigenlijk een dubbele betekenis. Hun droom was al jaren een eigen shelter te hebben. Om meer dieren te kunnen helpen hebben ze een klein huis in een industrieel gebied van Sofia gehuurd.
 

 
 
 
 
 
Hier hebben ze een klein reddingcentrum ingericht, niet alleen voor de honden in Sofia. Ze hebben veel energie en geld gestopt in dit project. Ze noemen de shelter “One Good Place”. Honden krijgen hier de nodige verzorging en ze worden gesocialiseerd tot ze geadopteerd kunnen worden. Helaas is het aantal dakloze dieren te groot om ze allemaal te kunnen redden. Alleen de honden met de meest urgente hulp kunnen worden geholpen, moeders met puppy’s, erg zieke en oude honden. De capaciteit van het centrum is momenteel 30 honden. Er is een verwarmde ruimte voor puppy’s en een tuin waar de honden kunnen rennen. Ook katten worden gered, maar die gaan naar particuliere adressen. In de toekomst willen ze ook graag een “cathouse” bouwen.
 
 
 
 
 
 
 
In Bulgarije is het heel moeilijk adoptiegezinnen te vinden, vandaar dat de meeste honden een kans nodig hebben on geadopteerd te worden in het buitenland. Ook voor die honden die een handicap hebben, doof of blind zijn, kreupel of oud.
 
 
 
Autoriteiten helpen niet of zeer weinig. Wel zijn er asielen, maar deze lijken meer op dodingstations. Vele dieren, vooral de jongeren, sterven aan ziektes. De oude(re) honden zijn doodsbang en sterven langzaam in isolatie. In Bulgarije is men zich wel steeds beter bewust van de omstandigheden waarin dieren moeten leven, er zijn nu ook demonstraties tegen die asielen. De tv-stations zijn vaker aanwezig bij deze demonstraties tegen de dodingstations. Een tv-station is zelfs bij een collega in Sofia geweest om haar gezinssituatie te filmen, een jong kind van drie jaar, dat opgevoed wordt samen met meerdere honden en katten. Ook een krant heeft hier aandacht aan besteed.
 
Om de kosten te kunnen dragen heeft St. Dierenhulp zonder Grenzen gevraagd naar de kosten van vaccinaties, sterilisaties etc.
 
Vaccinaties voor puppy’s       € 25.00
Vaccinatie voor niet puppy´s € 15,00
Castratie reu                           € 30,00
Sterilisatie teef                       € 40.00
Bloedtest 3D                          € 13.00 Parvo, Corona en Giardia
Bloedtest 4D                          € 16.00 Anaplasmose, Ehrlichia, hartworm en lyme.
 
De kosten om het huis goed geschikt te maken voor de honden en de bouw van een “cathouse” zullen ongeveer € 5000.—zijn.
 
Wilt u helpen? Uw gift kunt u overmaken naar SNS Bankrekening NL12SNSB 0928 27 18 03, BIC SNSBNL2A t.n.v. Stichting Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Sofia
 
©stdzg2016
 

Klik en help ons helpen