Opvangcentrum Rabat - MarokkoInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Rabat - Marokko

 
ADAN ( Association de Défense des Animaux et de la Nature ) is  een non-profitorganisatie in Rabat, Marokko. Het is  één van de slechts twee dierenasielen in de hoofdstad (ongeveer 580.000 inwoners) van het land en heeft dringend onze hulp nodig. De shelter zit erg vol, gemiddeld 100 honden en 100 katten. Vaak kunnen ze geen dieren meer opnemen. Ook is veel geld nodig om de dieren optimaal te kunnen verzorgen, veel honden en katten hebben medische hulp nodig.    
Meer dan 20 jaar geleden werd de organisatie opgericht door de familie Tazi,  Habiba en haar broer Ahmed. Zij redden katten en honden van de straten in Rabat en brachten de dieren onder in hun appartement. In 2004 werd ADAN officieel geregistreerd.

 

Er was een asiel in Rabat, de voormalige beheerder was SPANA. De gemeente gaf het asiel aan ADAN. Sinds die tijd gaan de dieren daar naartoe. Het was en is moeilijk, ook al hebben ze een asiel, financieel worden ze door de autoriteiten niet geholpen. Maar ook is het heel moeilijk adoptiefamilies in Marokko te vinden.
 
 
 
Jaren waren geen vrijwilligers te vinden die wilden helpen in het asiel. Alle werk kwam neer op Habiba,  Ahmed en hun vader. Januari 2015 kwam iemand zich aanmelden als vrijwilliger, zij ging regelmatig naar het asiel om te helpen, doneerde af en toe voer of een klein bedrag aan geld. Ze ging meestal op zaterdag naar de shelter om bijvoorbeeld met de honden te spelen. Tot de zomer van 2017 ging dit zo door, tot een Duitse zich aanmeldde als vrijwilligster en ze begonnen te praten om eens te gaan wandelen met de honden. Aan de overkant van het asiel is namelijk het strand. En dat was het begin van de wekelijkse wandelingen die nu elke zaterdag plaatsvinden. Begin 2018  zijn er zeker 20 – 30 vaste vrijwilligers die zaterdags gaan wandelen met de honden op het strand. Deze activiteit bracht het asiel onder de aandacht en nu is er een vaste groep van vrijwilligers die in de shelter helpen.
 
 


Ahmed, die ook algemeen directeur is, heeft een overeenkomst kunnen tekenen met de gemeente waarin vermeld wordt dat geen zwerfhond meer doodgeschoten zal worden. ADAN wil nu een programma starten waarin zwerfdieren beter geaccepteerd en verzorgd worden, alleen moeten de dieren eerst gevaccineerd en gecastreerd worden. Dit is moeilijk haalbaar omdat de gemeente geen cent betaald. Donateurs te vinden is moeilijk.
 
 
 
 
Ze lopen ook tegen veel andere dingen aan, zoals het feit dat mensen honden vies vinden. De mensen die wel een hond op willen nemen kiezen voor rashonden, niet-rashonden zijn niet welkom.
 
 
 
 
De familie Tazi en de vrijwilligers zijn onvermoeibaar wanneer het aan komt op de hulp aan de zwerfdieren. Ze doen alles wat in hun macht is om te voorkomen dat dieren sterven door toedoen van de   overheid en mensen die weinig tot geen respect hebben voor het welzijn van de dieren.

 

Wilt u ook helpen? SNS Bank IBAN NL12 SNSB 0928 2718 03 BIC SNSBNL2A t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Rabat.

 

 


Klik en help ons helpen