Opvangcentrum Skopje - MacedoniëInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Skopje - Macedonië

 
 
 
 
Macedonië is de laatste jaren regelmatig in het nieuws, echter is dit  niet vanwege die situatie waar wij op in willen gaan. De regering van Macedonië heeft een aanvraag ingediend om lid te worden van de Europese Unie, wanneer dit gebeurt is weer een land lid dat geen waarde hecht aan de dieren in eigen land.

 
 
 
 

Skopje is de hoofdstad van de Republiek Macedonië, gelegen in het noorden van het land, tevens de grootste stad in het land. Macedonië is een staat van de voormalige Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, onafhankelijk sinds 1991.

De situatie in Macedonië voor zwerfdieren is bijzonder slecht. Honden en katten worden vergiftigd, geraakt door een  auto, mishandeld of gedood door mensen.  Helaas geldt dit ook voor hoefachtige. Het aantal zwerfdieren stijgt bijna elke dag vanwege eigenaren die hun huisdieren op straat zetten of op zoek zijn gegaan naar reuen voor hun teefjes,  dit om de puppy’s te kunnen verkopen. Worden niet alle puppy’s verkocht dan eindigen ze op straat of tussen het afval. Wordt een teef “per ongeluk” zwanger dan belandt ze vaak op straat, soms al voor de bevalling.  Soms worden zwerfhonden van straat gehaald om als slachtoffer voor een vechthond te dienen

Openbare shelters zijn horrorasiels, zoals die in Skopje.  De dieren krijgen geen voedsel, krijgen zelden tot nooit water, ze sterven langzaam en als sommigen “het geluk” hebben ooit weer op straat te komen, zijn ze ziek of hebben ze ernstige huidproblemen. Veel dieren worden ook gedood. De situatie is nog erger tijdens vakanties, met name het hoogseizoen in de zomer. Mensen gaan op vakantie en laten hun huisdieren achter. Adoptie in Macedonië is bijna onmogelijk. Zelfs als je een gered dier ter plekke kan laten adopteren, weet je niet of het dier ooit weer op straat zal belanden. 

St. Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal werd benaderd door een inwoonster van Skopje, Tatjana,  met de vraag of wij misschien konden helpen met het plaatsen van een paar katten en honden die zij gered heeft.  Niet alle honden en katten die zij redde hebben het gered, maar ze zijn niet op straat gestorven. Er zijn veel wrede en verschrikkelijke voorbeelden te zien maar dit doen wij niet.

 
 
 
 
 
 
 
De wet in Macedonië schrijft niet voor dat huisdieren gechipt moeten worden, een eigenaar, of in veel gevallen een dader, is niet te vinden.  Er leven meer katten dan honden op straat in Skopje, maar het aantal van beiden groeit nog steeds. Katten worden zelfs door “mensen” van straat gehaald om als speelgoed te dienen voor hun hond.


 
Tatjana woont in een klein appartement waar ze zoveel mogelijk van de geredde dieren in huis houdt, soms gaan ze naar een pension als het in huis vol is. De kosten daarvan zijn hoog. Ook voorziet zij dieren op straat van voer en water op een dagelijkse basis.
 
 

Wilt u helpen? SNS Bank IBAN NL12 SNSB 0928 2718 03 BIC SNSBNL2A t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Skopje.               

 

 

©stdzg2018

 


Klik en help ons helpen