Opvangcentrum Moura - PortugalInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Moura - Portugal

 
Moura is een stad en gemeente in het district Beja, in de regio Alentejo. Het gebied is meer dan 950.000 KM2 groot, vlakbij de grens met Spanje in het zuiden van Portugal. De omgeving is landelijk, de regio is een grote producent van olijfolie.

 

De organisatie SOS dos Animais de Moura is één van de oudste in Portugal, opgericht in 1986. De gemeente schonk één hectare grond voor de duur van 50 jaar om een asiel te bouwen.

Januari 2015 zaten 86 honden in het asiel, dit was te veel. Oorzaak; een gebrek aan middelen en vrijwilligers. De organisatie begon een herplaatsingprogramma en het aantal honden ging omlaag naar 50. De meeste honden werden overgenomen door andere organisaties, zij wisten van de grote problemen en wilden graag helpen. Ondanks alle moeilijkheden die men moest doorstaan ( en nog ), bestaat het asiel nog steeds. In het asiel zitten ca. 50 honden en een klein aantal verblijft bij de weinige opvanggezinnen.
 
     

Meer dan de helft van de honden is ouder dan 8 – 10 jaar en zijn chronisch ziek. Zij hebben nier- en hartproblemen. Veel honden hebben problemen met het gebit. Helaas worden steeds vaker honden aan de poort van het asiel achtergelaten, honden van alle leeftijden.

 

De organisatie wordt financieel geholpen door de gemeente. Hier zijn zij uiteraard zeer blij mee, helaas dekt het niet de hoge kosten. De gemeente doneert:

 

  • € 2500.00 per jaar voor hondenvoer
  • € 1500.00 per jaar voor medische kosten
  • € 3000.00 per jaar voor een persoon die de honden verzorgt ( per maand is dit € 250.00 )
  • € 2000.00 per jaar voor faciliteiten en reparaties aan het asiel 

 

Kosten per maand voor het asiel zijn ( gemiddeld ) ongeveer:

 

  • €  300.00 per maand aan voer
  • €  400.00 per maand aan veterinaire zorg
  • €   35.00 per maand aan medicatie

 

Vaccinaties kosten € 25.00 en bloedtest € 35.00 per hond.

Kosten castratie reu € 95.00 en sterilisatie teef € 200.00

Het asiel heeft een bron om water uit te pompen, geen elektriciteit. Om aan de richtlijnen van de Portugese wet te voldoen moeten dringend verbeteringen aangebracht worden, zoals aanleg van elektra, kennels moeten verbouwd of gebouwd worden, kennels die voldoende bescherming geven tegen alle weersomstandigheden. Er staat een huisje bij het asiel, hierin wordt voer bewaard, maar dit huisje is in zeer slechte staat.


Wilt u helpen aan de opbouw van dit asiel? Uw gift kunt u overmaken naar SNS Bankrekening NL12SNSB 0928 27 18 03,  BIC SNSBNL2A t.n.v. Stichting Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Moura


Klik en help ons helpen