Opvangcentrum Villena - SpanjeInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Villena - Spanje

 
fiogf49gjkf0d
De Protectora Villena
 
Villena is een plaats met 35.000 inwoners, 45 km landinwaarts ter hoogte van Alicante. Het is een echt Spaans dorp, de inwoners zijn van oudsher een besloten gemeenschap met veel tradities, het landschap is ruig met rotsbergen en pijnboombossen en op de lagere gebieden worden druiven, olijven, amandelen en kersen geteeld. De winters zijn koud en de zomers heet. In Villena en omgeving woont een handjevol buitenlanders.

Zoals in heel Spanje is ook in Villena volksvermaak met dieren heel gewoon, een paar jaar geleden is de arena volledig gerenoveerd en worden er 2 keer per jaar stierengevechten gehouden. Ook de jacht met honden is erg geliefd, met als hoogtepunt de wilde zwijnenjacht waarbij grote groepen Galgo’s en Podenco’s worden losgelaten, waarvan de helft de weg naar de eigenaar niet meer terugvindt of na de jacht volgens traditie wordt gemarteld of in het gunstige geval op straat wordt gemikt. Veel van deze honden zijn schuw en sterven van honger en ziekte, sommigen kunnen worden gevangen en belanden in het asiel. Hondengevechten zijn officieel verboden, maar worden soms nog wel gehouden. In het asiel komen regelmatig vechthonden met afgesneden oren en staart en littekens van de gevechten. Verder is castreren/steriliseren van dieren erg ongebruikelijk, waardoor het hele jaar door puppy’s op straat lopen of voor de deur van het asiel worden gedropt.

Gelukkig zijn er ook Spanjaarden die zich het lot van dieren aantrekken en in 1982 heeft zich een groep mensen georganiseerd om te strijden voor een betere behandeling en situatie van alle dieren in en rond Villena. Deze organisatie bestaat nog steeds en zij houdt zich naast het lot van zwerfdieren ook met wantoestanden van andere diersoorten bezig. Deze groep is het gelukt om na 17 jaar strijden de gemeente zover te krijgen in 1999 een asiel te bouwen om de zwerfdieren in op te nemen. Het gebouw leent zich hoofdzakelijk voor honden en katten, met een (officiële) capaciteit voor 300 honden en 100 katten. Voor andere diersoorten is er een pool van tijdelijke opvangplaatsen. De gemeente betaalt de vaste lasten, maar voer, riemen, voerbakken, manden, dekens, transpoortkooien, etc. wordt vergaard door donaties.
Het asiel wil niet gerelateerd worden aan asiels die dodingscentra zijn, hoewel er periodes zijn geweest dat het aantal honden en katten zo groot was, dat er niets anders op zat dan oudere, zieke en heel zwakke (vaak jonge) dieren te euthanaseren. Gelukkig is dat de laatste jaren niet meer op grote schaal gebeurd, hoewel nu ook nog periodes te veel dieren in het asiel verblijven, waardoor er veel onrust en daardoor gevechten ontstaan en soms dieren die ziek zijn of niet mogen eten van hokgenoten, te laat worden opgemerkt.
 
In het asiel werken 4 betaalde krachten, 1 parttime en 3 fulltime voor de dagelijkse verzorging van de dieren en is er een dierenarts ingehuurd die 2 keer per week een ochtend aanwezig is, het bestuur bestaat uit 7 vrouwen (onbetaald). Daarnaast zijn er 10 vrijwilligers die meehelpen in de dagelijkse verzorging en andere taken doen: voorlichting op scholen en activiteiten organiseren in Villena om de problematiek onder de aandacht van de bevolking te brengen, bijhouden van de website, fondsenwerving en het vinden van nieuwe eigenaren voor de asielhonden. De visie van alle medewerkers is dat de kern van het probleem moet worden aangepakt, er gaat dan ook veel tijd en aandacht naar acties die gericht zijn op bewustwording van de bevolking en de politiek. Maar de blijdschap is er als een kansloze hond een nieuwe eigenaar vindt of wordt geadopteerd door een organisatie in het buitenland die zich inzet om een nieuwe eigenaar te vinden. We zijn DZG heel dankbaar voor de samenwerking en deze inspanning, we voelen ons door jullie gesteund in de strijd voor een beter leven voor deze dieren.
 
 
Van links naar rechts: Esther (coordinatrice), Jorge en Eli (vaste krachten), Formy
 
Namens het hele team onze DANK!!!

Klik en help ons helpen