Rasbeschrijving

Hieronder treft u de rasbeschrijving aan. Het kan zijn dat wij als Stichting deze rashond ter adoptie hebben. In dat geval verschijnt er een tabblad Adoptie. Als wij als Stichting deze rashond geplaatst hebben en er is door de nieuwe eigenaar een verhaal over geschreven, dan verschijnt er een tabblad "Hun Verhaal" Om terug te keren naar het overzicht van alle rashonden klik hier

Het ras
Ter adoptie
Hun verhaal

 

Rashond Podenco

 
fiogf49gjkf0d
 Stichting Dierenhulp Zonder GrenzenU bent verliefd geworden op een Podenco? U bent gecharmeerd van zijn uiterlijk en zijn wijze van bewegen? Dat moet u de hierna volgende informatie eens goed doorlezen, als u dat niet al een keer gedaan heeft, om uw, wellicht toekomstige, familielid beter te leren kennen en begrijpen.

De oorsprong:
Het ras “Podenco” behoort tot de Oertypen. Er wordt beweerd dat het één van de oudste hondenrassen ter wereld is. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in het oude Egypte. Één van de voorouders was de Kelb tal-Fenek uit Malta. De overeenkomst tussen de mediterrane windhonden en de Faraohonden en de Ceneco déll Etna is duidelijk. De huidige landen van herkomst van de Podenco zijn Spanje met de Balearen en de Canarische Eilanden en Portugal. Hij leeft hier in een klimaat dat lijkt op dat van Egypte.

Rasbeschrijving:
De schouderhoogte ligt tussen 50 en 70 cm, de kleuren gaan van geheel wit, over wit/bruin gevlekt, bruin/wit gevlekt, bruin en bruin met witte blessen. De Podenco weegt tussen ca. 15 tot 30 kg. Hij is zeer slank en gespierd. De Podenco kan herkent worden aan zijn grote, rechtopstaande oren. De vacht is kort of ruw (ruwhaar Podenco). Doordat het onderhuids vetweefsel bij de Podenco meestal niet aanwezig is, kan het gebeuren dat het dier het tijdens zijn eerste winter in Nederland heel erg koud heeft. Een warm jasje is dan geen overbodige luxe.

Gebruik:
Deze honden worden hoofdzakelijk gebruikt voor de jacht op konijnen. In Spanje worden ze alleen voor dat doel gefokt. Door hun grote oren, goede neus en ogen en hun grote aanpassingsvermogen aan klimaat en bodem geliefde begeleiders van jagers. De Podenco wordt voornamelijk
in roedels /meutes in gezet. Zo’n meute bestaat meestal uit een aantal teven met één reu erbij. Ze hebben de gewoonte hun buit levend te apporteren en de jager voor de voeten te leggen.
 
 
 mogelijk gemaakt door startpunthonden
Klik en help ons helpen