Ehrlichiose

Inleidingfiogf49gjkf0d

Ehrlichiose wordt door teken wordt verspreid. Het is een bacterie achtig organisme die de witte bloedlichamen infecteert.

 

Ehrlichiose

Symptomen
Diagnose
Behandeling
Prognose
Preventie

Ehrlichiose

fiogf49gjkf0d
Ehrlichiose is een zogenaamde sluipende ziekte. De 1e symptomen volgen 5 tot 20 dagen na de besmetting:
Rillingen, gebrek aan eetlust, koorts, neerslachtigheid en bloedarmoede. Het lijkt op de symptomen van Babesiose en andere ziektes, daarom is het belangrijk om, als er klachten zijn, te testen op alle ziektes. Af en toe is het zo dat Ehrlichiose samen met Leishmaniose gezien wordt. Of samen met babesiose. Ook kunnen er anders symptomen zijn zoals: lymfeklieren die gezwollen zijn, pijnlijke gewrichten, pijnljke spieren, bloed in de urine, neusbloedingen, ernstige rugpijnen of pijn in de nek en oogproblemen (infecties, uitscheiding). Neurologische afwijkingen zoals bijvoorbeeld moeilijk lopen of toevallen  komen voor, net zoals ademhalingsproblemen of hartproblemen.

Als de hond niet wordt behandeld heeft Ehrlichiose meestal een fatale afloop of wordt het chronisch. Zelfs na een behandeling blijft de ziekte af en toe chronisch. Wel komt er dan een zeker evenwicht tussen de ziekte-verwekker en het immuunsysteem van de hond. Echt ziek is de hond niet, maar hij is niet helemaal fit. De ziekte kan opnieuw naar boven komen als de hond stress heeft of een periode van verminderde weerstand heeft, bv door andere ziektes (met name Babesiose) of door medicatie (Prednison is bv erg schadelijk).
Er op tijd bij zijn is belangrijk. Dan is het goed te genezen met een antibiotica-kuur

Klik en help ons helpen