Kattenaids

Inleidingfiogf49gjkf0d
Kattenaids (Feline immunodeficiëntievirus ook wel  FIV. Een aantasting van het immuun-systeem aan.
Hierbij horen ook FeLV (Feline leukemie), HIV (de veroorzaker van aids bij de mens) en overige virussen, die runderen, paarden en schapen besmetten. Het lijkt er op dat FIV, die verwant is aan HIV, alleen huiskatten en wilde katten en kan besmetten

Wat zijn de oorzaken van FIV:
Er wordt gedacht dat  het gebeurt door speeksel, dus bij het bijten van een andere kat. Maar de wetenschappers weten niet exact hoe FIV overgedragen wordt . Via dekking is het ook mogelijk dat een kat besmet wordt. Een behoorlijke hoeveelheid van het virus is nodig voor het overdagen van de infectie. Overleven buiten het lichaam kan het virus niet lang. Het komt bijna tot niet voor dat het zich verspreidt bij een katte-groep die niet vechten.

Hoe wordt een kat besmet met FIV?           
Via bloed-contact wordt het virus overgebracht. De infectie vindt met name plaats via bijtwonden en vechtwonden.
Doordat een kater vaker vecht ligt het percentage van een geïnfecteerde kater 2x zo hoog als bij een geïnfecteerde poes.
Bij de normale huiskat die naar buiten gaat komt het het meeste voor.
Doordat katten die binnenleven ineen groep, waar geen probleem in de orde van rang is, en dus niet met elkaar vechten is de kans op bessmetting niet hoog.
Als er een dekking plaats vindt, dan wordt er dikwijls in de nek gebeten, en daardoor raakt de poes besmet. Een poes die drachtig is, kan via de placenta en na de geboorte via de melk  FIV 'doorgeven' aan haar kittens.
Het gebeurd veel meer door een (directe)bijtwond en minder door direct contact
 
Dit in tegenstelling tot FeLV. Dit  wordt hoofdzakelijk door langdurig sociaal contact overgedragen. En minder door vechten .
Kattenaids

Symptomen
Diagnose
Behandeling
Prognose
Preventie

Kattenaids

fiogf49gjkf0d
Ca 5 weken na de infectie hebben ze wat verhoging en voelt de kat zich enkele dagen niet goed. Veel katten kwijgen op het lichaam opgezette klieren. ze kunnen maanden lang dik blijven. Dan komt er (in de meeste gevallen) een periode
van maanden tot jaren waarin het lijkt alsof er niks gebeurd.
Als er nadere symptomen komen, dan is dit vaak het gevolg van andere terugkerende ziektes of infecties, Dit omdat FIV de normale beschermende immuunreactie onderdrukt heeft van de kat.
 
De met FIV besmette kat daarvan verschillen de combinatie van symptomen nog al eens, 
 Het verloop van de ziekte is  vergelijkbaar met HIV. Het aantasten van het immuunsysteem (immunosuppressie) en hierdoor wordt hij gevoelig wordt voor allerlei infecties.
Als de infectie plaats heeft gevonden zijn er verschillende stadia:
  1. Het acute stadium. Dit treedt zonder ziekteverschijnselen op. Af en toe wat koorts. 
  2. De asymptomatische fase. Er zijn nog geen verschijnselen van ziekte. Dit kan een aantal jaren duren. Af en toe zelfs langer dan vijf jaar. Wel kan de kat een andere kat besmetten
  3. De ase met algemene, vage symptomen:  oogontstekingen (uveitis), terugkerende koorts, vermageren, verminderde eetlust
  4. Het AIDS gerelateerd stadium. Hier ziet de baas dat de kat niet helemaal goed is. Vaak voorkomende verschijnselen zijn: oogontstekingen, tandvleesontstekingen, vermageren, lymfeknoopzwelling, diarree, benauwdheid. Over een periode van luttele maanden worden de symptomen erger.
  5. De AIDS. Op den duur zal een deel van de katten in een stadium komen die te vergelijken is met mensen met AIDS. De kat krijgt chronische ziekteproblemen , hij valt af, en hij krijgt secundaire infecties waar hij niet van kan winnen, zoals longonsteking. Zzenuwafwijkingen worden ook wel gezien
 
 
Klik en help ons helpen