Help, mijn kat plast of sproeit in huis !

Inleidingfiogf49gjkf0d

Wat kunnen oorzaken zijn van in huis plassen?

1. Lichamelijke klachten
Als eerste moet worden uitgesloten dat er geen lichamelijke oorzaak aanwezig is, bijvoorbeeld blaasontsteking of blaasgruis. Dit kan de dierenarts uitzoeken door lichamelijk onderzoek en urineonderzoek. Als dit geen afwijkingen oplevert is het hoogstwaarschijnlijk een gedragsprobleem.

2. Gedrag
Een kat markeert zijn leefgebied d.m.v. sproeien, krabben, het deponeren van ontlasting dat niet begraven wordt en het legen van anaalklieren. In de kern van het leefgebied wordt met de klieren naast de mondhoeken (kopjes geven) en de staartklier gemerkt. Jonge dieren beginnen vaak met sproeien als ze geslachtsrijp zijn. Op latere leeftijd is zowel bij intacte als bij gecastreerde/ gesteriliseerde katten stress een hoofdoorzaak voor sproeien/in huis plassen. 
Overigens kunnen katten al in de "stress" raken van de meest vreemde zaken.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden waarom uw kat zou kunnen gaan sproeien, het zal meteen duidelijk zijn dat het een complex probleem is. 
• Er heeft een grote verandering plaats gevonden in de gezinssamenstelling, waardoor uw kat zich onzeker voelt. Die verandering kan een baby zijn, maar ook een scheiding of een kind dat uit huis is gegaan, of een nieuwe partner.
• Er is pas een kat bijgenomen en de oude kat voelt zich bedreigd.
• U heeft pas uw huis veranderd, de bank staat ergens anders, de vertrouwde stoelen zijn verdwenen, misschien zelfs een geheel nieuw huis door drastische verbouwingen of een verhuizing. Uw kat moet daar aan wennen.
• U maakt veel ruzie en de kat wordt daar nerveus van of u maakt nooit ruzie maar toch voelt de kat de intense spanningen die er in het gezin leven.
• U laat als u weggaat de deur, het raam of het kattenluikje open en zodra u weg bent komt de kat van de buren langs. Uw kat is hier niet van gediend.
• U verschoont de kattenbak niet vaak genoeg, zelfs na 1 plasje wil uw kat niet meer van de bak gebruik maken.
• Uw kat heeft wat we noemen een "negatieve bak ervaring". Tijdens een bezoek aan de bak is er een keer iets engs gebeurd, bijvoorbeeld iets omgevallen of een harde knal buiten waardoor uw kat vreselijk is geschrokken. Dit kan bijvoorbeeld gebeurd zijn tijdens het plassen en niet tijdens het poepen, waardoor de kat nog wel wil poepen maar niet durft te plassen op de bak.
• U heeft meerdere katten en slechts één kattenbak en ze willen niet met z'n allen van één bak gebruik maken of één kat wil telkens door z'n geplas in huis laten weten dat hij / zij dé baas in huis is.
• U heeft meerdere katten en u heeft een ronde kattenbak en uw kat wil in een hoekje plassen.
• U heeft een open kattenbak en uw kat wil juist zo graag privé plassen of andersom.
• U maakt altijd alles lekker fris en schoon met bleekwater of ammoniak. Katten vinden dat nu juist heerlijke luchtjes om overheen te plassen!
• U heeft altijd een huis vol visite. De kat krijgt te weinig aandacht en gaat dus op zijn of haar manier de aandacht trekken.
• U heeft een heerlijk zacht donzen dekbed waar uw kat wel eens op mag liggen. Daar wil zelfs de meest zindelijke kat nog wel even op gaan plassen. Hetzelfde geldt voor die  kussentjes, van uw bankstel, of dat zachte kleedje op de vloer.
• U laat vaak uw schoenen en die van de kinderen in de gang slingeren. Daar zitten toch lekkere luchtjes aan waar overheen gesproeid moet worden.

Als u de reden van plassen van uw kat wilt weten, dan zult u het dier goed moeten bestuderen en misschien een tijdje nauwkeurig de tijden en omstandigheden waarop uw kat sproeit moeten noteren. Uw dierenarts zal veel vragen aan stellen met betrekking tot het bovenstaande.

Naar gelang de reden die u ontdekt, kunt u wel of geen veranderingen aanbrengen in uw levensstijl, woning of huisdierenbestand (misschien moet er zelfs een kat weg). Vaak is echter de oorzaak voor het ontstaan van het sproeien niet meer te achterhalen. Een kat kan binnen 2 dagen een gewoonte maken van het sproeien.Symptomen
Diagnose
Behandeling
Prognose
Preventie

Help, mijn kat plast of sproeit in huis !

fiogf49gjkf0d

mogelijk gemaakt door startpunthonden
Klik en help ons helpen