Opvangcentrum Cefalú - SiciliëInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Cefalú - Sicilië

 

 

In Sicilië zijn veel zwerfdieren, honden en katten. De katten leven op vuilnisbelten. Een groot aantal honden die wél een thuis hebben worden slecht behandeld. Ze worden beschouwd als waakhonden en dag en nacht aan een ketting gehouden, die soms te kort is. Sicilianen houden er niet van hun dieren te castreren en te steriliseren. Bovendien is de sterilisatie erg duur voor de gemiddelde Siciliaan.  Zodoende komen er steeds meer zwerfdieren bij. Er is geen of nauwelijks georganiseerde dierenopvang. In de zomer is het erg heet en droog op Sicilië, in de winter vochtig en tamelijk koud. Ongeveer twee derde van de zwerfdieren sterft onder erbarmelijke omstandigheden binnen een jaar. Veel dieren worden tevens doodgereden in het verkeer.

 

Een aantal Sicilianen en buitenlanders op het eiland bekommert zich om deze zwerfdieren. Ze geven de katten regelmatig  eten en water op voederplaatsen. Ze proberen het lijden van de allerkleinsten, zwakke en zieke dieren te verlichten, medisch te behandelen en een thuis voor ze te vinden. Al deze dieren gaan naar de dierenarts voor behandeling, inenting en sterilisatie. Daarna wordt een procedure in gang gezet voor de aanvraag van een paspoort. Dat is een omslachtige en dure procedure. De hulpverleners houden ze daarom vaak zelf, maar daar is een grens aan. De behandeling van de dieren kost veel tijd en geld voor de vrijwilligers. U zou de dierenhulpverleners op Sicilië daarom erg blij maken met een adoptie van een hond of kat via St. Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal, of met een donatie.


De personen die helpen  wonen allen in en rond het stadje Cefalú, in de provincie Palermo in het noorden van Sicilië. Zij zijn: Shireen Poyck ( Nederlands ), Susy en Angela Ölfback (Zweeds-Siciliaans), Kheli Italiano (Siciliaans-Engels), Mirjam Vazzana-Heymans (Nederland-Siciliaans), Angelo Provenza (Siciliaans), Andrea Albanese (Siciliaans), Irene Güts (Duits) en de schaapsherder Vincenzo. Zij allen doen hun uiterste best voor de zwerfhonden en katten.  Zij hebben goede relaties met de vier dierenartsen in de regio, en met de ambtenaar voor de uitgifte van paspoorten.  

 

 

Voor de goede orde, de dieren en met name de zwerfkatten nemen ze gewoonlijk niet onder hun hoede als ze het blijken te redden van dagelijks extra voederen. Ook geven zij hen medicijnen op de voederplaatsen als ze bijv. Scabiës of een oogziekte hebben. Maar ze laten de katten zoveel mogelijk met rust, ze zijn meestal vrij wild en kunnen zich met een beetje hulp wel redden. En het zijn er teveel. De zieke gevallen halen zij wel op. Ook worden in het voorjaar pups bij de vuilnisbakken gelegd, of een nest jonge katjes zonder moeder. Die nemen ze op en verzorgen ze.  

 
 

Wilt u helpen? SNS Bank IBAN NL12SNSB 0928 27 18 03 BIC SNSBNL2A t.n.v. Stichting Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Sicilië.

 

 

 

 

 

 

 


Klik en help ons helpen