Opvangcentrum El Viso - SpanjeInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

El Viso - Spanje

 


 

El Viso is een dorp in de Spaanse provincie Córdoba ( Andalusië ) met een oppervlakte van 254 km². Het dorp ligt ongeveer 80 km ten noorden van Cordoba stad. Er zijn in deze zone meerdere shelters,  maar de meeste hebben beperkte ruimte. De shelter die groter is geeft meestal aan vol te zitten. Onze directe collega’s, Christina en Eli,  in El Viso hebben zelfs puppy’s van hen overgenomen  omdat niemand iets deed. Zij vangen dus niet alleen honden op uit het dorp, ook van 4-5 dorpen rondom El Viso.
 
 
Christina en Eli hoorden dat er honden werden opgevangen in het dorp en kwamen elkaar daar tegen. Het bleek dat alle honden  in één groot hok kwamen, puppy’s,  volwassen reutjes en teefjes. De man die alles beheerde deed dit voor de gemeente en belde één keer in de zoveel tijd de perrera van Alhaurin de la Torre om de honden te komen halen. Zodra zij dit hoorden besloten ze daar samen iets aan te willen doen, dit betekende veel onenigheid met de beheerder, waarna ze na een jaar “samenwerking” met deze man  hun  eigen kleine shelter kregen van de burgemeester. Het is  niet de plek die ze zouden moeten hebben, maar daarvoor proberen ze nog steeds te praten met de  burgemeester om een grotere en betere plek te krijgen, waar mensen hen niet om kunnen bekritiseren. In 2014 werd Amigos de 4 Patas opgericht.  De shelter heeft zes hokken, kleinschalig dus. In Spanje is het moeilijk honden te herplaatsen en daarom werd Dierenhulp zonder Grenzen gevraagd te helpen.


In het dorp zelf zijn het vooral jachthonden die op straat terechtkomen en veel risico hebben om aangereden te worden, het is een dorp met veel wegen daaromheen. Het probleem in de dorpen is dat de meeste mensen het doel van de beide vrouwen  zien als iets onnozels of denken dat ze veel hulp krijgen van gemeentes etc. Dat betekent dat ze geen tot heel weinig hulp te verwachten hebben en krijgen. Het is een jachtgebied en in dorpen in de omgeving zijn er zelfs  wedstrijden met Galgo’s. De eigenaars van deze honden zijn  de grootste oorzaak van zoveel straathonden en dat er niet gecastreerd wordt. Uiteraard zijn er ook mensen die wel van honden houden, maar het zich economisch niet kunnen permitteren om te  laten castreren.


Het geluk is dat de  ( meeste ) jagers  in het dorp zelf wel goed voor hun honden zorgen,  ondanks dat ze jagers zijn maar in de gebieden daarom heen helaas niet. Van de jagers die hun honden goed verzorgen komen de honden niet in huis, maar de eigenaars hebben vaak een campo met  voorzieningen waar dag en nacht  eten en water is. 

 

Daarentegen heb je de jagers die hun honden aan kettingen vastleggen,  dag en nacht.   Zonder een dak tegen de hete zon en de regen en wanneer ze niet meer goed zijn voor de jacht los worden gelaten en als ze al chip hebben wordt die er uitgehaald, dit in het beste geval. Anderen schieten ze dood of hangen ze op. Gelukkig komt het ophangen  zelden voor,  maar het doodschieten wel. Van de honden in  de shelter zijn 90% jachthonden.
 

Eén van de collega’s  neemt vaak  haar neefjes mee naar de shelter en steeds meer kinderen uit het dorp komen een dagje mee. Op deze manier proberen zij de kinderen te laten zien wat er gebeurt als je niet voor je hond zorgt. Ook wennen de honden aan kinderen.


De shelter heeft voor 2018 € 500.-- mogen ontvangen van de gemeente, dit is alleen voor dit jaar.

Per maand geven zij ongeveer € 60,-- uit aan voer. Daarnaast zijn er veel kosten die gemaakt moeten worden bij de dierenartsen natuurlijk de kosten voor de behandeling tegen parasieten. Voerbakken en emmers zijn gekocht van een donatie die een bewoner heeft gegeven.  De deuren van de hokken beginnen kapot te gaan, het is afwachten hoe lang deze nog mee zullen gaan. Het is te hopen dat de gemeente eindelijk een nieuwe plek gaat aanwijzen voor een shelter, nu blijft ook veel water liggen, een afvoerrooster is er namelijk niet.
 
 
Wanneer ze  volwassen katten vinden of kittens,  proberen ze direct opvang te vinden. Voor deze dieren is helaas geen ruimte in de shelter.   

Wilt u helpen? Stort uw bijdrage dan op SNS Bankrekening NL12SNSB0928271803 t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. El Viso


©2018stdzgi


Klik en help ons helpen