Opvangcentrum Pitaru - RoemeniëInformatie
Projectnieuws
Overig nieuws
 

Pitaru - Roemenië

 
Het begon allemaal in 2007 toen Vali Bunea haar nieuwe huis in het dorp Pitaru betrok, op minder dan een uur rijden van de hoofdstad  Boekarest. Nog geen twee weken na de verhuizing werden twee puppy’s  in de greppel voor haar huis  gegooid. Vali nam die pups mee en nu zijn ze allebei twaalf jaar en levendige, gezonde honden die een comfortabel leven bij haar hebben.

Het terrein dat Vali bezit is ongeveer 4.000 m2 en als zodanig heeft ze hen veel ruimte kunnen bieden en ze heeft daar twee grote hondenhokken gebouwd. Ze merkte echter al snel dat mensen in het landelijke gebied van Roemenië niet echt voor hun huisdieren zorgen en ze nooit laten castreren, zelfs als ze geen puppy's  willen. Ze laten ze achter in de  velden, aan de kant van de weg, bij rivieren,  in greppels langs de weg of in plastic tassen/zakken bij Vali aan de poort of in de tuin.  


 

Vali ging op Facebook en bood onderdak aan dieren in nood en betaalde zelfs voor transport, zodat honden uit afgelegen gebieden een thuis en een kans kregen. Al gauw moest ze haar baan als accountant opgeven en moeten ze rondkomen van het salaris van haar man Adrian. Hij steunt zijn vrouw in haar streven een beter onderdak te   vinden voor de dieren.   Beiden vinden dat ze geen keuze hebben  gezien de situatie van dieren in Roemenië. Er wordt weinig juridische ondersteuning gegeven aan dieren daar.

Er zijn/worden vreselijke aangedaan aan dieren, de verhalen van sommige honden zijn gewoon hartverscheurend, vooral in landelijke gebieden Één van deze verhalen is de reden waarom Vali een samenwerking is begonnen met SACHE-dierenartsen Dit betrof Hope, een hond die werd   achtergelaten in de greppel voor het huis van een familielid,  op enkele minuten van Vali.   Iemand had op een achterpootje van Hope op drie plaatsen met een bijl ingehakt. Vali moest naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek die open was die dag.  Dit was de  SACHE-dierenarts die ook een gelijknamige stichting heeft.

In het begin ging Vali naar dierenartsen in de buurt gegaan,  na dit voorval met Hope heeft ze de steun van deze stichting gekregen. De dierenartsen en hun stichting worden gesponsord door buitenlandse organisaties en dat is de reden waarom zij het eens zijn geworden over het organiseren van gratis sterilisatieprogramma’s in het gebied waar Vali woont.  Het huis van Vali en haar familielid staat ter beschikking van de dierenartsen,   zodat honden in landelijke gebieden kunnen worden gecastreerd. In 2018 waren vier campagnes en tot nu toe één in 2019.   

In 2019 zijn t/m maart 123 honden gesteriliseerd, sommigen hebben een eigenaar.   


 De inspanning om mensen ervan te overtuigen dat sterilisatie nodig is, ligt meestal op de schouders van Vali, omdat ze van huis tot huis moet gaan en de eigenaren van honden moet smeken om ze te laten steriliseren. Ook kijkt ze of dieren medische hulp nodig hebben. 

Ze heeft altijd medische kosten betaald,  behalve de castraties en de sterilisaties, en ze heeft zeven grote hondenhokken gebouwd die goed geïsoleerd zijn en ze heeft zes openluchtruimtes voor de honden. De honden worden in  groepen verdeeld, ze zijn allemaal gewend aan mensen en andere honden.   


Het familielid woont niet meer op het platteland, hun huis is nu ook omgebouwd tot opvang. Sinds 2017 helpt een Engelse organisatie met  honden voor adoptie.   Er zijn echter steeds meer honden en dieren die achterblijven die geen pleeg- of adoptiegezin vinden.

 

Shelters in Roemenië hebben verschrikkelijke omstandigheden en ze euthanaseren willekeurig de honden waarvan ze denken dat ze geen thuis zullen vinden, ongeacht leeftijd of gezondheidsoverwegingen. Steeds meer mensen vertrouwen Vali  de dieren toe die ze in gruwelijke omstandigheden vinden en stuurt ze allemaal naar haar. De slager waar ze botten haalt  had een lam van ca. 3 weken gevonden, maar konden het diertje niet doden. Vandaar dat het lam bij Vali is ondergebracht. 


Vali en haar man Adrian geven per maand ongeveer € 550 - € 750 uit aan voer en basisbehoeftes voor de dieren. Soms krijgen zij donaties in de vorm van voer.

Wilt u ook helpen?   SNS NL12 SNSB 0928 2718 03  t.n.v. Stichting Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Vali’s dieren

 

 


Klik en help ons helpen