Costa Rica

Asociación Humanitaria Para la Protección Animal Nuestro Refugio ligt in de bergen van San Rafael de Heredia. Lokaal bekend als de Refugio, zet het asiel zich al sinds meer dan 30 jaren in voor dieren in Costa Rica. De missie is om het leven van dieren te verbeteren. AHPPA biedt betaalbare diensten en middelen ten behoeve van dieren in dat land. Duizenden huisdieren worden elk jaar gesteriliseerd, gecastreerd en gevaccineerd.

In 1991 nam mevrouw Lilian Schnog de verantwoordelijkheid op zich voor een dierenasiel met een paar kleine kooien, een lekkende operatiekamer en meer dan 100 katten en honden in huis. Destijds was de aanpak van Costa Rica tegen overbevolking van dieren ze te vergiftigen. Honden en katten die het “geluk” hadden een thuis te hebben, werden gezien als werkdieren. Sommigen geloofden dat een hongerige kat meer muizen zou vangen en een geketende hond een betere waakhond zou zijn. Velen kregen restjes te eten, maar als er geen eten was bleven de dieren hongerig. Vrouwtjes werden niet gesteriliseerd, mannetjes niet gecastreerd, zoveel nestjes honden en katten werden op een vreselijk wrede manier weggedaan Wanneer de dieren niet langer nuttig of gewenst waren door hun eigenaren werden ze op straat gezet. Omdat veel van de verlaten dieren vrouwtjes waren, was de overbevolking van zwerfdieren een groot probleem.

Tussen 1991 en 2001 werd AHPPA omgevormd van een disfunctionele operatie tot een efficiënt asiel en dierenkliniek. AHPPA heeft altijd geprobeerd en probeert nog steeds de kosten in rekening te brengen, maar ze weigeren nooit hulp aan dieren die deze hulp nodig hebben. Vaak castreren /steriliseren ze tegen een donatie. Mevrouw Schnog moest eerst de autoriteiten ervan overtuigen om zwerfhonden en -katten naar de Refugio te brengen (in plaats van ze te doden), waar ze gesteriliseerd en mogelijk geadopteerd konden worden door een gezin. Daarna moest ze aan de slag met het opbouwen van de infrastructuur en de impact van de Refugio. De outreach-programma’s van de AHPPA hebben ook een belangrijke rol gespeeld in het succes van de sterilisatieprogramma’s.

Op dit moment heeft de AHPPA een goed uitgeruste operatiekamer die 6 dagen per week druk bezet is. AHPPA heeft 3 dierenartsen aan het werk. Het asiel van AHPPA is bekend omdat al hun dieren gecastreerd/gesteriliseerd en gevaccineerd worden voordat ze worden geadopteerd. Duizenden gezelschapsdieren worden elke maand medisch geholpen en/of gesteriliseerd en het adopteren van dieren uit het asiel is nu heel gewoon.

Omdat de gezondheid en status van de dieren in de buurt van het asiel (in San Rafael, een buitenwijk van Heredia) is verbeterd, is er een outreach-programma opgezet om gratis/goedkope sterilisaties/castraties en andere veterinaire diensten te bieden in plattelandsgemeenschappen buiten de San Jose-vallei en richting de kust. AHPPA wil blijven helpen op het platteland, waar weinig hulp is van en voor de eigenaren.

AHPPA biedt ook sterilisaties/castraties aan voor groepen die bij hen komen, ze halen het huisdier op, brengen haar/hem naar de kliniek, opereren ze en wanneer het veilig is brengen ze het dier terug naar de eigenaar.

Kortom ze proberen op alle manieren de dieren te helpen. De autoriteiten helpen niet financieel, wel is AHPPA geaccepteerd door de belastingdienst, omdat ze het land helpen hoeft er geen belasting betaald te worden.

Mevrouw Liliane Schnog heeft gevraag of St. Dierenhulp zonder Grenzen Internationaal wil en kan helpen. Wij vinden dit een heel goed project en hebben besloten AHPPA op te nemen in ons hulpprojecten programma.

Ook jij kan helpen.

Dieren in de opvang

Geen bericht gevonden

Foto’s en video’s van dit project