Skip to main content

Dierenhulp zonder Grenzen
Internationaal

Interferonbehandeling

Bacteriële infecties zijn in het algemeen gemakkelijk met antibiotica te behandelen. Virusinfecties konden tot voor kort in de diergeneeskunde niet goed bestreden worden. Daar is nu verandering in gekomen met het gebruik van interferon.

Het eiwit interferon bindt zich aan de celwand. Hierdoor komen er processen tot stand, die er voor zorgen dat de cel beschermd wordt tegen een virale infectie. Interferon beschermt de nog niet besmette cellen. Hoe sneller het bij een virusinfectie wordt ingezet des te beter het werkt. Een beter resultaat wordt ook bereikt door het zo dicht mogelijk bij de infectieplaats toe te dienen (bijv. bij neusholte-infectie met neusdruppels).

Diersoortspecifiek
Een voordeel van interferon is dat het tegen alle virussen werkt. Het is wel diersoortspecifiek. We gebruiken nu katteninterferon, dit werkt het best bij katten, doch niet bij vogels. Interferon mag tegelijk met antibiotica en koortsremmers gegeven worden. Dit is handig als de kat koorts heeft en daarnaast door verzwakking ook nog aan een bacteriële infectie lijdt.
Nadeel
Het enige ‘nadeel’ van de therapie is de prijs van de medicijnen, welke vrij hoog is. Gelukkig dekt de dierenverzekering de kosten, omdat het medicijn voor katten geregistreerd is.