Rio Maior

Het gemeentelijk asiel in Rio Maior, 70 kilometer ten noorden van Lissabon, is opgericht in 1997.

Waar dit vele jaren een plaats was waar honden gedropt werden is er in de afgelopen 2 jaar heel veel veranderd.

De huidige locatie beschikt over een magazijn met o.a. alle eerste hulp medicijnen, een adoptiekamer, een dierenartspraktijk en 16 grote onderkomens voor de honden. Daarnaast delen de honden 2 binnenplaatsen (parkjes) waar ze 2x per dag kunnen spelen. De onderkomens worden gedeeld door honden die bij elkaar passen qua karakter.

Bij binnenkomst van een hond gaat deze eerst in quarantaine. Daarna wordt de hond beoordeeld en medisch onderzocht. Standaard worden de honden ontwormd, gevaccineerd en getest op diverse ziektes. Indien niet gesteriliseerd/gevaccineerd en indien mogelijk, wordt dit ook direct uitgevoerd. Daarna gaat de hond in een onderkomen dat het beste bij de hond past. Het doel: een zo stressvrij mogelijke situatie creëren. 2x per dag worden de verblijven, die voorzien zijn van hondenmatrassen, een automatisch watersysteem en voedertube, schoongemaakt. In de tijd dat dit gebeurt gaan de honden naar het park.

Naast dat aan honden een tijdelijke veilige plek wordt gegeven, wordt er meer gedaan:

  • Een pedagogisch educatief programma voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar. Hierin wordt gestreefd de kinderen al    vroeg bewust te maken van wat dieren nodig hebben en hoe er mee om te gaan. Dit alles in het kader van bescherming van de dieren.
  • Beurzen en voorlichting aan volwassenen inzake dierenbescherming, de noodzaak van vaccinaties en zeer zeker qua sterilisatie/castratie.
  • Puppy’s en/of oudere en zieke honden worden ondergebracht in speciale licht- en verwarmingsruimtes.
  • Naast de binnenplaats waarop de honden 2x per dag kunnen spelen wordt gestart met een dog walking programma.
  • Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de hulp van vrijwilligers om de honden te socialiseren maar ze ook een zo prettig mogelijk verblijf te geven.

Dit alles is natuurlijk mooi en fijn maar uiteindelijk zou iedere hond, als die het in mensentaal kon zeggen, heel graag een mandje bij u thuis hebben!

Woef!

Dieren in de opvang

Foto’s en video’s van dit project